D
DS
T
M
Ga terug naar het overzicht

Limburgse bouwbarometer blijft op laag niveau hangen

Daling werkgelegenheid lijkt gestopt

De Limburgse bouwbarometer daalt lichtjes in het derde kwartaal 97,4. De meeste parameters blijven min of meer stabiel. De prijzen en de winstgevendheid staan nog altijd onder druk door de goedkope buitenlandse concurrentie en het nog altijd hoge aantal slechte betalers. Ondertussen lijkt de steile daling van de arbeidstewerkstelling in de bouw wat af te vlakken maar de druk op het al dan niet aanhouden van eigen werknemers neemt alleen maar toe. Dit stemt de bouwbedrijven somber.

 De bouwbarometer van de Limburgse bouwkmo’s blijft in het rood. Hij daalt in het derde kwartaal zelfs nog wat. De bedrijfsleiders van de kleine en middelgrote bouwondernemingen hebben dus nog altijd te weinig vertrouwen in de bouwconjunctuur. De pessimisten zijn met meer dan de optimisten. 

21% van de Limburgse bouwkmo’s heeft nu meer werk dan in het vorige kwartaal. 25% heeft er minder. Dat is vrij consistent met de verwachtingen van vlak voor de zomer. Voor de eerstvolgende maanden verwacht 18% meer werk terwijl er evenveel zijn die zich minder opdrachten ziet uitvoeren. Op langere termijn ziet de situatie er onzekerder uit. De orderboekjes zijn niet echt ver in de tijd gevuld. 48% heeft nog een volgeboekte agenda voor 3 maanden. 37% zit nog goed voor 3 tot 6 maanden en 11% voor meer dan een half jaar .

De prijzen die de aannemers voor hun werk kunnen aanrekenen, zijn gedaald, zegt 37%. 22% verwacht een verdere daling in de komende maanden. Slechts 41% van de Limburgse bouwbedrijven kan met winstgevendeprijzen werken. Niemand draait met verlies. De harde concurrentie is de grote schuldige. 32% van de bouwbedrijven heeft daar meer mee af te rekenen. Dat is een betere score dan voor de zomer toen 44% zijn beklag deed maar blijft toch erg hoog. Vooral de concurrentie van en met buitenlandse zelfstandigen en onderaannemers doet steeds meer pijn.

Ondertussen kampt de bouw ook nog altijd met een hoog aantal slechte betalers (29% spreekt van een toename) wat de winstgevendheid extra onder druk zet. 1 op 5 zegt dat deze duidelijk verslechtert.

De werkgelegenheid in de bouwsector blijft ongeveer stabiel. Ten opzichte van het vorige kwartaal werkt vandaag 4% van de ondervraagde Limburgse bouwbedrijven met meer personeel, 4% met minder. 11% verwacht binnenkort extra aan te werven. 4% zegt minder werknemers in dienst te zullen hebben. Het lijkt er dus op dat de continue daling van de tewerkstelling in de Limburgse bouw uitvlakt. Deze cijfers liggen in lijn met de evolutie van de algemene arbeidstewerkstellingscijfers voor de bouw. Deze schommelt de jongste maanden rond hetzelfde, lage niveau nadat ze maandenlang stelselmatig achteruit ging. De jongste vijf jaar gingen in de Vlaamse bouw meer dan 12.000 arbeidersjobs verloren! In Limburg meer dan 1.800 (-12,5%). Hun vroegere werk wordt nu uitgevoerd door goedkope buitenlandse onderaannemers en zelfstandigen. Zolang de regering geen concrete maatregelen neemt om de loonkost fel te doen dalen, zal de eigen tewerkstelling zeker niet meer toenemen en integendeel verder afkalven. Dit mag dan geld kosten, het verlies aan zoveel jobs betekent ook een aderlating voor de Belgische schatkist.