D
DS
T
M
Ga terug naar het overzicht

Bouwunie blij met lastenverlaging bouw vanaf 1 januari van dit jaar

23-03-2018

Ook kortere opzeggingstermijn voor nieuwe werknemers is goed nieuws

Bouwbedrijven hebben eindelijk de lastenverlaging waarnaar ze snakken! Het is een van de maatregelen van de zogeheten relancewet die de Kamer gisteren goedkeurde. Bouwunie is erg tevreden. De bouwbedrijven hebben deze lastenverlaging broodnodig om te kunnen concurreren met de goedkopere buitenlandse bedrijven.

De verlaging van de arbeidskost met 600 miljoen euro tegen 2020 verloopt in schijven en gaat in op 1 januari van dit jaar. Net op tijd voor de kwartaalaangevers om deze al te verwerken in hun aangifte. De maandaangevers zullen een rechtzetting moeten vragen voor januari en februari.

De lagere loonlasten gelden voor werken in onroerende staat. Voor werknemers die in ploeg werken (d.i. minstens twee personen), op locatie (bv. een werf) en die hetzelfde of complementair werk doen. Hun uurloon moet minstens 13,75 euro per uur bedragen en dat is het geval in de bouw.

De goedgekeurde relancewet verlaagt ook de opzeggingstermijn tijdens de eerste zes maanden van een aanwerving. Ook dat is goed nieuws voor de bouwbedrijven. De afschaffing van de proefperiode in 2014 was een rem op de aanwerving. Met de nieuwe, lagere opzeggingstermijnen voor nieuwe werknemers verdwijnt de noodzaak voor de bouwbedrijven om met peperdure interimkrachten te werken.