D
DS
T
M
Ga terug naar het overzicht

Bouwbarometer piekt

06-05-2019
Bouwbarometer piekt

De Limburgse bouwbarometer zet zijn opmars verder. In het eerste kwartaal van 2019 scoort hij met 102,3 twee volle indexpunten beter dan eind 2018. Dit is meteen het hoogste peil in jaren. De Limburgse bouwondernemers zijn optimistisch.
Alle parameters gaan erop vooruit, maar de piek is in de eerste plaats te danken aan het hoge werkvolume. Ook de rendabiliteit is verbeterd en de aanwervingsbereidheid blijft hoog. Hét grote knelpunt blijft de scherpe concurrentie. Die neemt eerder toe- dan af en komt vooral van goedkopere buitenlanders en bijklussers.

57% van de Limburgse bouwbedrijven had in het 1ste kwartaal van dit jaar meer werk dan in het vierde kwartaal van 2018. Dat is erg veel! Slechts 6% had minder werk. Voor de toekomst verwacht 24% meer werk en 6% minder.
Het orderboekje is dus goed gevuld. 25% heeft al zeker werk voor een paar weken. 44% zit goed voor 3 tot 6 maanden. Voor 19% is dat 6 tot 9 maanden en 12% heeft al orders voor verder dan 9 maanden vooruit.

31% van de ondervraagde bouwondernemers zegt dat de rendabiliteit van de onderneming verbeterd is. 1 op 4 ziet deze nog verbeteren terwijl 12% een verslechtering verwacht in de nabije toekomst.

25% van de bouwkmo’s heeft in de eerste maanden van 2019 mensen aangeworven. 6% werkt nu met minder werknemers. In de eerstvolgende maanden denkt 19% (nog) extra medewerkers aan te trekken en 6% wil het met minder doen. Door de krappe arbeidsmarkt is het allesbehalve eenvoudig om iemand te vinden. De wil van de bouwbedrijven om samen te werken met freelancers, vlot inzetbare werkkrachten die hun vak kennen en vaak specialisten zijn, vergroot. Freelancers zijn een goed antwoord op de stijgende vraag naar kwaliteit én flexibiliteit.

Een ander stevig knelpunt voor de Limburgse bouwkmo is de scherpe concurrentie. Alle ondervraagden ervaren nog altijd een minstens even hoog concurrentieniveau, ondanks het toegenomen werkvolume. 18% spreekt zelfs van een verzwaring. Vooral de concurrentie van en met goedkope buitenlanders is hard. En vooral moeilijk te counteren door bouwbedrijven die werken met eigen, gekwalificeerde en gemotiveerde, maar ook erg dure werknemers.


De Bouwunie bouwbarometer wordt sinds 1996 opgemaakt en is dé conjunctuurindicator voor de Vlaamse kmo bedrijven en zelfstandige ondernemers uit de ruime bouwsector, d.i. ruwbouw, afwerking, installatiesector en infrastructuurwerken.
De barometer wordt per kwartaal samengesteld aan de hand van een bevraging bij een vast, representatief bouwbedrijvenpanel waardoor vergelijken over de kwartalen heen mogelijk is. De bouwbarometer bestaat uit verschillende deelindices of parameters. Aan de hand van de verschillende deelindices wordt de algemene bouwkmo-barometer voor Vlaanderen en voor haar provincies berekend. Waarden boven index 100 wijzen op een positief evoluerende conjunctuur, waarden onder index 100 wijzen op een negatief evoluerende conjunctuur. De huidige bouwbarometer werd afgenomen in maart 2019.