D
DS
T
M
Ga terug naar het overzicht

Team van Basisschool Neerpelt Centrum bekroond tot Beste Bouwteam van Limburg 2019!

24-05-2019
Team van Basisschool Neerpelt Centrum bekroond tot Beste Bouwteam van Limburg 2019!

Bouwunie Limburg organiseert jaarlijks samen met een aantal toonaangevende partners uit de bouwsector de wedstrijd ‘Beste Bouwteam van Limburg’. Deze wedstrijd richt zich vooral op het samenwerken in teamverband die een meerwaarde creëert tijdens het project. Verschillende bouwteams nemen het dan ook tegen mekaar op en strijden voor de titel ‘Beste Bouwteam’.

Architect Tom Preuveneers zit een jury voor van vertegenwoordigers van de ingenieursvereniging ie-net, Vlaamse Beroepsvereniging van Veiligheidscoördinatoren en de Nationale architectenvereniging Limburg. Verder zetelen in de jury nog de Orde van de Architecten, Accent Construct, Palindroom, Bouwkroniek, Risksolutions, Bouwinnovatie, Liantis, Knauf, en Fortio bedrijfsopleidingen.

Naar jaarlijkse gewoonte gaat deze jury op zoek naar een bouwteam van minimum 5 personen die nauw met mekaar hebben samengewerkt aan een project dat maximum 5 jaar oud is en gebouwd in de provincie Limburg. De samenwerking tussen de leden van het team wordt idealiter gekenmerkt door dynamiek, een vlotte communicatie, actieve inbreng en de nodige portie flexibiliteit. Een team bestaande uit échte teamplayers die ook oog hebben voor gemeenschappelijke kostencalculatie en het milieu.

Op 8 mei maakte de jury de drie laureaten voor ‘Het Beste Bouwteam 2019 bekend:

Het bouwteam van het project ‘Basisschool Neerpelt Centrum’ te Neerpelt, met als bouwheer NV DBFM Scholen van Morgen en Bouwbedrijf Houben nv als hoofdaannemer. Op de site werden 3 vestigingsplaatsen samengebracht alsook een gemeentelijke kinderopvangdienst. Het nieuwe schoolgebouw omvat o.a. 12 klassen, een multifunctionele ruimte en een overdekte speelplaats voor zowel kleuters als kinderen van de lagere school.

Het bouwteam van het project Studentenhome 3 Polis’ te Diepenbeek, met als bouwheer Mesotten bvba en Bouwwerken Daniëls als hoofdaannemer. Bouw van 3 energiezuinige studentenblokken met ontspanningsruimte en conciërgewoning. De focus van de bouwheer lag op duurzaamheid, akoestische isolatie en kwaliteit. Ze heeft ervoor gekozen om met lokale kleinere aannemers te werken om zo een goed contact te behouden en naar een strakke afwerking te streven.

Het bouwteam van het project Nelissen Steenfabrieken’ te Lanaken, met als bouwheer Nelissen Steenfabrieken en de gebroeders Caelen als hoofdaannemer. De Steenfabrieken Nelissen omvatten een steenfabriek met aansluitende groeve in exploitatie sedert 1921. Het bedrijf transformeerde van een kleinschalige familieonderneming naar een moderne internationale speler. De sterk toenemende groei en de ambitie om als dé voorloper in de baksteenbranche naar voren te treden vroegen naar een performant gebouw waarin alle producten op een professionele wijze getoond kunnen worden. Het ambitieus toekomstplan wordt vertaald in een opeenstapeling van 3 volumes tot een ingewikkelde en vernieuwende constructie.

Davy Maesen, gedelegeerd bestuurder Bouwunie Limburg: “Een goede samenwerking tussen de bouwheer, architect, ingenieurs en aannemers is van cruciaal belang in de bouwsector. Werken in teamverband leidt tot een beter voorbereide uitvoering en dus een daling van faalkansen. De uiteenlopende expertise van de verschillende partijen komt het eindresultaat alleen maar ten goede.

Bouwunie Limburg wil met dit project vooral een positief signaal geven aan de Limburgse bouwsector en het werken in bouwteam promoten. Een team bestaande uit echte

teamspelers die ook oog hadden voor gemeenschappelijke kostencalculatie en milieuvriendelijkheid. Een verantwoordelijk team met inzicht, kwaliteit en talenten. Met daarnaast een groot wederzijds respect en vertrouwen onder de partners. Een belangrijke voorwaarde om als bouwteam succesrijk te zijn!”

Tom Preuveneers, voorzitter jury Beste Bouwteam 2019:

“De basisschool onderscheidde zich van de rest door de doorgedreven toepassing van hetlean-principe. Iets wat voor velen onder ons nieuw was.

Lean management is een management filosofie die gefocust is op het maximaal beperken van “verspilling”. Dit kan zowel betrekking hebben op tijd, geld, resources, ... . Het is een principe dat zijn oorsprong vindt in de automobielsector, maar perfect overal kan toegepast worden.

Bij lean-management komt het erop neer om op een consequente manier zoveel mogelijkoverbodige stappen in een proces te verwijderen en tegelijk de toegevoegde waarde voor je klant te verhogen. Bij Lean Management worden de menselijke capaciteiten binnen een organisatie op een slimme manier ingezet om zoveel mogelijk waarde te creëren voor de klant.

In een bedrijf dat dag in dag uit met dezelfde mensen werkt, lijkt het mij niet zo moeilijk om een dergelijke strategie op poten te zetten en te finetunen.
Echter, bij een bouwproject waar er vele actoren zijn die misschien de eerste keer met elkaar in contact komen, is dat minder voor de hand liggend.

Er werden dan ook reeds in de beginfase infosessies en trainingen gegeven waar alle betrokken partijen aan deelnamen. Tijdens de uitvoering voorzag men in meerdere lean- planningssessies.
Het boeiende (en misschien doorslaggevende) hierbij was dat zowel in de voorbereidende fase als tijdens de werken deze planningsvergaderingen niet enkel op managementniveaugevoerd werden, maar dat evenzeer de ploegbazen en mensen van de werkvloer erbij betrokken werden.

Het was misschien wel wat aanpassen voor de werkmannen (en –vrouwen) om elke ochtend eerst in de werfkeet voor een levensgrote excel-file van post-its te gaan staan, maar hierdoor werd er wel meer anticiperend en praktijkgericht gewerkt en werden problemen als het ware opgelost nog voor ze zich voordeden.

Nu durven theorie en praktijk nog wel eens verschillen, maar wanneer we hier zien dat een project van meer dan € 5.000.000,00 werd opgeleverd zonder opmerkingen, binnen budget en 6,5 maanden voor einddatum, denk ik wel te kunnen stellen dat de samenwerking hier geslaagd was.

Het is dan ook omwille van die redenen dat dit project verkozen tot winnaar van “Het Beste Bouwteam” 2019.”

Leden van het winnende bouwteam:

Hoofdaannemer                                                 Houben nv

Bouwheer                                                          NV DBFM Scholen van Morgen

Architect                                                            A33 architecten

Ingenieursbureau Stabiliteit                                 AB Associates / Ingenieursbureau Arcade

Ingenieursbureau Technieken                               ir. P. Poelmans

Veiligheidscoördinator                                         Probam nv


Betrokken aannemers en onderaannemers:

Plaatsing werfbord

ASM lettershop

 

 

Elektriciteit

Gielen electriciteiswerken nv

HVAC

Future Clima

Plaatsbeschrijving

Pepa solutions

Grondwerken

De Coster H. n.v.

Lift

Spie

Buitenschrijnwerk

Construal

Waterdichting daken

Dekkers

Schilderwerk

Xervon

Sanitair wanden

inter-systems

Vlechtwerken

columbus steel nv

Metselwerken

TCS Group sprl

Droogzuiging

Van Heugten bvba

Akoestiek

I-kustik

Onderschoeiing

FST funderingstechniek

Polybeton

Iso betonvloeren bvba

Chapewerken

GNB bvba

Schuimbeton

Casters isolatiebeton 

Pleisterwerken

Damiaans bvba

Blauwe steen

Artimar nv

Voegwerken

Welkenhuyzen bvba

Tegelwerken

Nouro bvba

Plafonds & Gyproc

HSM interieur en afwerking 

Pur vloerisolatie

Isofoam nv

Zinken afvoergoten

Appeltans Eric

Luchtdichting

Orye Construct BVBA

Metaalwerken

Cevan

Binnenschrijnwerk

Aluglas nv

Gordijnen

Attent B.V.B.A.

Koepel

Caroplast bvba

Brandwerende dichting

Elmotech BVBA

Kitwerken

Reners Frank

 

Andere leden van het bouwteam: Directie Basisschool Neerpelt: Mevr. Marleen Corstjens

Nieuw dit jaar is dat er ook een publieksprijs uitgereikt werd na een stemming op de website www.hetbestebouwteam.be. 3Polis Studentenhome kwam hier als winnaar uit de bus.