Asbest
Nieuws

BOUWUNIE Limburg dakwerkers niet te spreken over actie Limburg.net inzake asbestophaling!.

Asbest verwijderen zonder begeleiding niet zonder gevaren!

Decennialang is asbest gebruikt in allerlei toepassingen, gaande van dakleien tot golfplaten en isolatiemateriaal. Door de risico's op milieu en gezondheid werd het gebruik in 1998 verboden. Maar er zouden naar schatting nog 3,7 miljoen asbesthoudende materialen in omloop zijn.

Bekijk alle artikels

Het nieuws over het feit dat Limburg.net klaar is om asbest op te halen bij privé huishoudens doet menig wenkbrauwen fronsen, temeer daar ze ook doe-het-zelven hiermee aanmoedigen!

Doe-het-zelven mits begeleiding door een professional

Christophe Dilissen, voorzitter van Bouwunie Limburg dakwerkers: “De overheid gaat met dit systeemvan asbestophaling doe-het-zelven nog meer promoten. Het is de bedoeling dat mensen die bv. asbest golfplaten willen afbreken een pakket kunnen afhalen bij hun plaatselijk containerpark. Voor slechts 30 euro krijgen ze één grote afsluitbare big bag, een handleiding, een veilig mondmasker en een beschermend wegwerppak. Een kraanwagen van Limburg.net komt dat materiaal ophalen op een asbestronde tijdens een aangekondigd tijdstip. Echter, als we als werkgever asbest op een werf aantreffen, gelden strenge beveiligingsmaatregelen. Arbeiders moeten maskers, handschoenen en speciale pakken dragen én zijn verplicht om een jaarlijks een dagopleiding te volgen. We hebben niks tegen het gratis ophalen of het voorzien van een gratis container bij grote asbestwerken, maar laat asbesthoudende materies verwijderen door een vakman, die met kennis van zaken handelt. Zonder gespecialiseerde kennis en uitrusting is de kans reëel dat er een grote hoeveelheid asbestvezels in de omgevingslucht terechtkomen. Dat is niet alleen gevaarlijk voor degene die het asbest behandelt, maar ook voor de omgeving. Doe in dergelijke gevallen dus een beroep op een professionele vakman, besluit Dilissen”.

Campagne “Wees alert voor asbest”

Het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s Fedris en het sectoraal fonds voor de bouwsector Constructiv lanceerden in september 2018 de campagne “Wees Alert voor Asbest” waarmee ze waarschuwen voor de risico’s van asbest.

Als Bouwunie Limburg ondersteunen we de campagne voluit, aldus Davy Maesen, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie Limburg: “Wie risico denkt te lopen om asbesthoudende materialen tegen te komen bij een afbraak of renovatie, schakelt best een professional in die de nodige opleidingen heeft gevolgd en perfect weet wat hij moet doen. Veilig voor zichzelf én voor de omgeving. We betreuren dan ook deze actie van Limburg.net.”