Samengesteld Beeld2Kopie
Nieuws

Nieuwe app leidt werkzoekende arbeiders naar de bouwsector.

Deze gloednieuwe app van sectorfonds Constructiv matcht Limburgse bouwbedrijven met werkzoekende arbeiders.

Bekijk alle artikels

Een Tinder voor de bouwsector: zo kan je BILDR het best omschrijven. Deze gloednieuwe app van sectorfonds Constructiv matcht Limburgse bouwbedrijven met werkzoekende arbeiders.

“De kracht zit ‘m in de laagdrempelige manier van solliciteren”, weet Geert Ramaekers (directeur Vlaanderen bij Constructiv). De Provincie Limburg trekt 120.000 euro uit voor deze innovatieve rekruteringsmethode.

De jongste drie jaar groeit de vraag naar arbeidskrachten in de Limburgse bouw explosief. Sectorfonds Constructiv steekt daarom een digitaal tandje bij. Met steun van de provincie Limburg ontwikkelde de organisatie de app BILDR, waarmee het voor werkzoekende arbeiders een fluitje van een cent wordt om te solliciteren in de Limburgse bouw.

App it, work it, build it

“De sterkte van de BILDR-app schuilt in z’n eenvoud”, zo licht Geert Ramaekers (directeur Vlaanderen Constructiv) toe. “Als werkzoekende arbeider kan je je registreren in een paar klikken. Je hoeft geen uitgebreid cv door te sturen, het volstaat om enkele korte vragen te beantwoorden. Hetzelfde geldt voor de meer dan 2.000 werkgevers in de bouwsector in onze provincie: zij kunnen snel en eenvoudig vacatures toevoegen. Vervolgens zoekt de gratis app automatisch naar de beste matches, en kunnen bouwbedrijven en arbeiders via een chatsysteem een gesprek aanknopen. Een Tinder voor de bouwsector, als het ware.”

Instroom van jonge arbeiders verhogen

In 2018 werden er in Limburg maandelijks gemiddeld 30% meer vacatures gelanceerd dan in de periode 2014-2017***. Sterker nog: in de voorbije vijf jaar waren er nooit meer openstaande vacatures dan in 2018. De bouwsector zocht vorig jaar maar liefst 1.460 bouwvakkers. In 2014 en 2015 lag dit aantal nog onder de 1.000.

De Provincie Limburg gelooft dat BILDR de brug kan slaan tussen bouwbedrijven en werkzoekenden. “De bouwsector worstelt met een groot arbeidsmarktvraagstuk. Jonge bouwarbeiders krijgen de gaten op deze arbeidsmarkt niet dichtgereden. Bovendien is de grootste groep van arbeiders (13,5%) tussen de 50 en 54 jaar oud, waardoor er in de nabije toekomst meer bouwvakkers uit- dan instromen. Dat remt de economische groei van een florerende sector af. En daarom trekken we 120.000 euro uit voor dit pilootproject”, zo duidt gedeputeerde van Economie Tom Vandeput.

“Mooi loon, werkzekerheid en doorgroeimogelijkheden”

Als de app aanslaat in Limburg, rolt Constructiv BILDR ook uit in de rest van Vlaanderen. De eerste reacties van werkgevers zijn alvast eensluidend positief. Vicky Dethier (Bouwbedrijf Dethier in Alken):“Gemotiveerde bouwarbeiders zijn goud waard, maar hen vinden is geen sinecure. We hopen dat BILDR meer mensen warm maakt voor een job in de Limburgse bouw. Devoordelen zijn legio. Een bekwame bouwvakker verdient niet alleen goed zijn brood. Het is bovendien een job met werkzekerheid en doorgroeimogelijkheden.”

Een mening die bouwvakker in spe Nilton Joao – via het systeem van duaal leren aan de slag bij AMB - volmondig deelt: “Ik voel mij thuis in de bouw. Hoewel ik nog deeltijds op school zit, kan ik toch al aan de slag op de werf. Zo proef ik van het leven als bouwvakker. En dat bevalt me enorm. In deze job voel je je echt vrij en zelfstandig. Ik geniet ervan om – letterlijk – iets op te bouwen, iets te creëren. Om nog maar te zwijgen van de vriendschappelijke sfeer onder de werkmannen. Werken in de bouw: ik raad het echt iedereen aan.”

(***) bron: de studiediensten van Constructiv en VDAB