Easytec2
Nieuws

Het hoofd koel houden - Begetube introduceert klimaatplafonds.

Een combinatie van betere energieprestatie van woningen en warmere zomers heeft ertoe geleid dat koeling voor moderne woningen stilaan even belangrijk wordt dan verwarmen. Begetube speelt op deze trend in door zijn assortiment uit te breiden met klimaatplafonds.

Bekijk alle artikels

De techniek van klimaatplafonds is al langer bekend, maar bleef voornamelijk beperkt tot kantoren en dergelijke toepassingen. Nu zien we klimaatplafonds echter meer en meer in woningen opduiken. Zeker nu de zomers warmer worden, komen er meer dagen op een jaar waar koeling wenselijk is.

Het traditionele antwoord op een vraag naar koeling in woningen is om een airconditioning te plaatsen. Nu nieuwbouwwoningen echter meer en meer zijn uitgerust met warmtepompen, is er een alternatief. Met de warmtepomp heeft de woning immers al een toestel dat kan koelen, hetzij actief, hetzij passief. Er is dan nog alleen een passend afgiftesysteem nodig, en dan is een klimaatplafond een goede keuze. Een klimaatplafond werkt op hetzelfde principe als een vloerverwarming en vormt zo de perfecte aanvulling op de combinatie vloerverwarming en warmtepomp, die zowat de standaard aan het worden is in nieuwbouw.

Klimaatplafonds hebben het voordeel dat ze voor een comfortabele en gelijkmatige stralingskoeling zorgen, zonder luchtverplaatsing of tochtverschijnselen. Bovendien werken ze volledig geruisloos, een niet te onderschatten voordeel in slaapkamers, bijvoorbeeld. Natuurlijk is het ook mogelijk om te koelen via de vloer. Omdat warmte nu eenmaal stijgt, zijn klimaatplafonds echter veel efficiënter: de afgifte ligt tot vier keer hoger.