Soprema2
Nieuws

Druiven oogsten op een dak.

Met een plat dak kan je héél veel dingen doen. Een terras aanleggen voor in de zomer te genieten van het goede weer met een BBQ, zonnepanelen en warmtepompen plaatsen om energie te besparen, een daktuin of dakwijngaard aanleggen en je eigen groenten/fruit oogsten, … . Je dak benutten komt met vele voordelen.

Bekijk alle artikels

Een mooi voorbeeld hiervan is de dakwijngaard op een 24 meter hoog dak in Hasselt waar sinds afgelopen jaar druiven op geoogst worden. De druiven worden gekweekt aan 40 druivenstokken, op een dakterras met dakbedekking van Soprema bitumen. De wijnbouwer ziet voordelen door de overvloedige zon op het dak, terwijl het gebouw klimaatbestendiger wordt. Verder is het er ook winderiger, waardoor de druiven sneller drogen en je hierdoor minder schadelijke schimmels hebt. Tot slot houden de bladeren de zon tegen, wat ervoor zorgt dat het gebouw dus minder snel opwarmt. Daktuinen zijn niet nieuw, maar een wijngaard op een industrieel gebouw? Dat is wellicht toch een primeur in Europa. De eer is voor het silogebouw waar nu architectenkantoor a2o is gevestigd, een gerenoveerd industrieel pand met nu dus ook een wijngaard op 24 meter hoogte.

Druivenstokken staan normaal diep in de grond geworteld, maar dat is op een dak niet mogelijk. Hier staan ze in potjes van zeven liter, gevuld met substraat. Dat substraat is een arme grond die ervoor zorgt dat de stokken volledig van ons afhankelijk zijn voor de voeding die ze krijgen. Daardoor hebben ze niet de behoefte om met hun wortels diep in de grond te gaan.

Deze dakwijngaard is hopelijk de éérste van de velen, om zo steden klimatologisch leefbaar te houden.

“Het is voor ons ook een experiment om te kijken of we daken kunnen inzetten om aan wijnbouw te doen in een stad”, verklaart Jo Berben van a2o-architecten, wiens kantoor in het gebouw onder de druivenstokken ligt. “Hopelijk kunnen we volgend jaar uitbreiden naar omliggende gebouwen. Maar sowieso gaan we eerst een receptie doen met wijn van onze eigen druiven!”