Soprema
Nieuws

HET VERSCHIL TUSSEN EPS- EN XPS-ISOLATIE: DE PUNTJES OP DE I.

Het soort isolatiemateriaal dat u gebruikt in een gebouw bepaalt of u de almaar strenger wordende EPB-eisen haalt of niet. EPS en XPS zijn twee veelgebruikte materialen met elk hun specifieke kwaliteiten. We zetten de verschillen tussen beide op een rijtje, zodat u zeker weet welk thermisch isolatiemateriaal de beste keuze is voor uw project.

Bekijk alle artikels

WAT IS XPS-ISOLATIE?

XPS of geëxtrudeerd polystyreen is verkrijgbaar in vlakke isolatieplaten. De platen hebben een gesloten cellenstructuur en zijn beschikbaar in verschillende druksterktes, waardoor ze geschikt zijn voor talloze toepassingen. Zo zijn de XPS-platen met een hoge druksterkte bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor de isolatie van parkeerdaken en parkeergarages. De SOPRA XPS 500 en SOPRA XPS 700-platen van SOPREMA zijn in dat geval een goede optie.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN XPS-ISOLATIE?

XPS is uitermate vochtwerend, waardoor het de enige isolatiesoort is die in een omkeerdak mag gebruikt worden. Maar ook onder de grond, zoals voor de isolatie van funderingsmuren, is dit materiaal zeker geschikt. Het is bovendien bestand tegen schimmels, licht van gewicht en makkelijk te versnijden zonder huidirritatie. Ten slotte is het materiaal ook nog eens 100% recycleerbaar!

WAT IS EPS-ISOLATIE?

EPS of geëxpandeerd polystyreen is beter bekend als piepschuim. Iedere kubieke meter EPS bevat ongeveer tien miljoen bolletjes of parels. Elke parel telt ongeveer 3.000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn. EPS bestaat qua volume dus slechts voor ongeveer 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Stilstaande lucht is de beste thermische isolator, dus dat maakt EPS een uitstekend isolatiemateriaal.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN EPS-ISOLATIE?

EPS is bijzonder vriendelijk voor de portemonnee, licht en eenvoudig te verwerken. Het materiaal is meestal wit, maar ook beschikbaar in een grijze variant. Die laatste heeft een nóg beter isolerend vermogen. Omdat EPS slechts uit één materiaalsoort bestaat, is het tot slot makkelijk te recycleren.

WELKE SOORTEN EPS BESTAAN ER?

EPS is al meer dan vijftig jaar een populair isolatiemateriaal. Er bestaan drie soorten:

  • Op maat gesneden platen, zoals NEOSTIR CL 100 van SOPREMA, zijn erg geschikt voor de isolatie van platte daken.
  • Geperste platen in een mal, zoals NEOSTIR 029.
  • Losse bolletjes als na-isolatie van spouwmuren.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EPS EN XPS?

Zowel EPS-isolatie als XPS-isolatie garanderen een uitstekende thermische isolatie. Toch zijn er twee belangrijke verschillen:

  • Druksterkte: XPS heeft een hogere celdichtheid, waardoor het beschikbaar is in hogere druksterktes dan EPS.
  • Waterdampdiffusieweerstand: de waterdampdiffusieweerstand van EPS bedraagt 30-70, terwijl die van XPS 80-250 bedraagt. EPS laat iets meer lucht en vocht door, terwijl XPS meer resistent is tegen waterdamp. Voor de isolatie van vochtige plaatsen, zoals vloeren, kelders en funderingsmuren, kiest u daarom dus het best voor XPS.

Hebt u nog vragen over de innovatieve isolatieoplossingen van SOPREMA? Neem gerust contact op!

SOPREMA NV

Industriezone Klein Gent

Bouwelven 5, 2280 Grobbendonk

Tel : 014 23 07 07

info@soprema.be

www.soprema.be