Roofing Herstellen
Nieuws

ROOFING HERSTELLEN OP PLATTE DAKEN: ZO GAAT U TE WERK.

Een van de vele voordelen van bitumen is de duurzaamheid van het materiaal. Zo hebben bitumineuze membranen op platte daken een bewezen levensduur van veertig jaar en meer. De veroudering van de waterdichting kan zelfs nog vertraagd worden door frequente onderhouds- en renovatiewerken. Een dakinspectie op regelmatige basis is dan ook nodig, net als ingrijpen bij slijtage.

Bekijk alle artikels

Maar al te vaak worden gebreken zoals blazen, scheuren of barsten te lang genegeerd of slechts oppervlakkig opgelapt. Een grondige restauratie – zoals het hoort – is echter belangrijk om verdere schade aan het dak en de onderliggende constructie te voorkomen. Hier leest u meer over het herstellen van roofing op platte daken.

BETER VOORKOMEN DAN …

Een lek is vaak het gevolg van een gebrekkig onderhoud, waardoor mossen en andere planten vrij spel krijgen. Veel particulieren gaan zelf aan de slag met bleekwater of een hogedrukreiniger om vuil en algen te verwijderen, maar deze agressieve reinigingsmethode geeft nóg meer kans op beschadiging.

Daarnaast is de dakafdichting blootgesteld aan alle weersinvloeden: UV-stralen, licht en warmte van de zon, koude, water, ijs, sneeuw, … De natuurelementen kunnen grote temperatuurschokken teweegbrengen. Dankzij gemodificeerde bitumen kan de bedekking weerstaan aan deze stressmomenten.

Een periodieke inspectie van het platte dak is altijd aangewezen. Neem een keer per jaar een kijkje op het dak en let vooral op plas- en blaasvorming, loszittende dakbedekking, scheuren en plooien. Besteed extra aandacht aan dakdetails zoals koepels, opstanden en profielen. Die zijn namelijk extra gevoelig voor gebreken. Verwijder regelmatig afgevallen bladeren van uw dak.

DE ROOFING PLAATSELIJK HERSTELLEN

Vertoont de waterdichting onvolkomenheden? Dan kunt u die plaatselijk herstellen, als het dak er niet te erg aan toe is.

Uiteraard moet u altijd in droge omstandigheden te werk gaan. Scheuren kunt u verder openmaken en binnenin goed drogen. Blazen moet u echter kruisvormig opensnijden. Let er zeker op dat de onderste laag proper en kurkdroog is! Las de stukken opnieuw vast aan de onderlaag. Breng daarna een primer zoals AQUADERE aan op de dichtgelaste blaas met een borstel. Vervolgens kunt u een nieuwe strook van de toplaag aanbrengen met de brander.

EEN BITUMINEUS DAK OVERLAGEN

Wanneer het dak te veel schade vertoont, is plaatselijk herstellen geen goed idee. In dat geval kiest u beter voor een volledig nieuwe laag waterdichting. Gebruik onze SOPRALENE OPTIMA VENTI 4 AF C3 FR om de oude onderlaag te overlagen. Dankzij het ingebouwde dampdruk- en spanningsverdelende systeem vermijdt u latere blaasvorming. Deze rol mag slechts partieel verkleefd worden met de brander, zodat de eventuele onderliggende damp zich gelijkmatig kan verdelen.

Heeft u nog vragen over het herstellen van daken? Of heeft u interesse in een dakinspectie door SOPREMA? Aarzel dan niet om ons vrijblijvend te contacteren!