Schermafbeelding 2021 03 26 124938
Nieuws

“Twee dagen mooi weer, en alles is gedaan”.

Op twee dagen je dak renoveren, het klinkt als een sprookje. Want in het Belgische klimaat is het geen sinecure om je dak af te breken en op tijd terug dicht te maken, voor het weer regent. Al hoeft dat helemaal niet zo moeilijk te zijn, bewijst aannemer Andy Van de Veire met een gezinswoning in Knesselare.

Bekijk alle artikels

Dag 1

“Een maand geleden heb ik dakelementen besteld bij Unilin Insulation. Ik heb de maat bepaald toen het dak nog dicht was. De elementen liggen al klaar in de fabriek op het moment dat wij het dak afbreken. Op maandagmorgen halen we de eerste pannen eraf en van zodra ik kan, geef ik de definitieve afmetingen door. Zo kan Unilin ze op maat zagen.”

De gezinswoning van Alain De Clippel is de voorbije jaren al grondig gerenoveerd. Maar het dak was nog aan vervanging toe. Alain: “We willen graag elk kind een slaapkamer geven en daarvoor hadden we nog nood aan een extra ruimte. De zolder is de ideale locatie, waar we nog plaats hebben voor een kamer en een berging. Wij hebben al heel veel zelf gerenoveerd en ook deze ruimte gaan we zelf verder inrichten.”

Dakelementen bieden meteen ook een ruime keuze aan binnenafwerkingen. Van spaanplaat tot gipskarton of houten bekleding, meteen klaar voor gebruik. Alain koos voor gipskarton: “Op die manier hoeven we enkel nog wat te pleisteren en schilderen en klaar.”

Dag 2

De volgende ochtend levert Unilin Insulation de dakelementen op de werf. Aannemer Andy Van de Veire: “De oude dakbedekking is er helemaal af, alleen de constructie blijft nog over. Daar leggen wij de dakelementen op en we maken ze vast. Het gaat heel snel, in de loop van de namiddag is het geheel al wind- en waterdicht. Ook het onderdak zit er al in. Wij plaatsen er nog vensters in en dan rest ons enkel nog de dakpannen en de goten.”

Eigenaar Alain De Clippel is tevreden met zijn nieuwe dak: “Dit ging echt heel snel. Dankzij de dakelementen betalen wij veel minder werkuren. Het is ook opvallend dat onze zolderruimte enorm vergroot is, omdat de isolatie nu op de constructie ligt.” Andy beaamt: “Met deze dakelementen halen we een u-waarde van 0,19 en dat in slechts 20 cm dakopbouw. Als je dat wil bereiken met isolerende wol, zal je dak tot 15 cm dikker worden.”

Het sprookje wordt werkelijkheid: in twee dagen heeft Alain een splinternieuw dak. En ze leefden nog lang en gelukkig!