Op de koffie met Gert

Korte voorstelling Gert

In 2005 studeerde Gert Geraerts (42 jaar) af als Industrieel Ingenieur en begon hij zijn carrière als projectleider in zonne-energie. In 2013, tegen de stroom in, besloot hij zijn eigen bedrijf op te richten, G&D Energy, op de boerderij van zijn ouders. Hij ontwikkelde eerst een eigen ERP-programma en begon daarna zelf installaties te verkopen. Nu, 10 jaar later, staat Gert mede aan het hoofd van G&D Group, en worden er jaarlijks 25.000 installaties geplaatst.  

Voor Gert betekent ondernemen verder durven dromen dan anderen, nooit opgeven, en geloven dat het onmogelijke mogelijk is. Elke dag streeft hij ernaar ons bedrijf beter en efficiënter te maken, en de klanten nog beter van dienst te zijn. 

EG Quoteprofilepic

Hoe kijk je terug op 2024? Wat waren de grootste uitdagingen?

2024 was voor ons een ontzettend druk en chaotisch jaar, maar ook een jaar vol groei en verandering. In België hebben we in januari de rebranding naar Energreen voltooid voor al onze vestigingen, en in Nederland volgde deze rebranding in juli. Het hele jaar stond in het teken van bouwen: aan onze nieuwe naam, aan bruggen tussen onze vestigingen en aan het creëren van een sterk merk.

We hebben hier met z’n allen keihard aan gewerkt en mogen trots zijn op waar we nu staan. Bovendien hebben we een grote stap gezet in ons aanbod: we bieden nu ons eigen zonnepaneel, omvormer, laadpaal en EMS-systeem aan. Hiermee hebben we een volledig ecosysteem ontwikkeld dat we met trots aan onze klanten kunnen aanbieden. 

 

Wat zijn volgens jou de belangrijkste trends binnen duurzame energie voor 2025?

Het slim aansturen van energieverbruikers wordt steeds belangrijker, vooral omdat de focus verschuift van energie opwekken naar energie opslaan. Dit jaar alleen al zullen er meer dan 400 uren met negatieve stroomprijzen zijn geweest. Stel dat je tijdens die uren een batterij van 5 kWh volledig oplaadt, dan kun je tot wel 2000 kWh gratis elektriciteit per jaar verzamelen. Dat is meer dan genoeg voor de meeste kleine appartementen of woningen.

Ons Energie management systeem (slimme sturing), ROBIN, maakt dit allemaal mogelijk. Zij zorgt er niet alleen voor dat je optimaal gebruikmaakt van deze goedkope stroommomenten, maar laat je ook extra verdienen door netondersteunende diensten te leveren. Zo haal je het maximale uit je opgewekte energie en draag je tegelijkertijd bij aan een stabieler energienet.

 

Welke nieuwe technologieën of innovaties verwacht je dat de grootste impact zullen hebben op de duurzame-energiemarkt in 2025?

De industriële batterij heeft definitief zijn doorbraak gemaakt. Door netcongestie en de hoge onbalansprijzen is investeren in batterijen uitgegroeid tot een no-brainer. Het vermogen om elektriciteit te produceren of te verbruiken op momenten dat de vraag het hoogst is, heeft een enorme impact op zowel de opbrengsten als de kosten van energiegebruik.

De sleutel tot succes ligt in het slim aansturen van deze systemen. Het optimaal inzetten van energie op basis van realtime data en marktprijzen is niets minder dan de heilige graal. Dit biedt niet alleen financiële voordelen, maar draagt ook bij aan een stabieler en efficiënter energienetwerk.

 

Welke rol zal Energreen vervullen in deze nieuwe trends? 

We hebben laten zien dat we pioniers zijn in deze sector. Onze industriële 8 MWh batterij bij Group Ceyssens in Heusden-Zolder was de eerste en grootste in de Benelux, en het succes van dat project heeft de markt een flinke boost gegeven. Nu willen we dezelfde impact maken in de particuliere markt met ons ESM-systeem, ROBIN. Deze technologie kan een echte versneller zijn voor huishoudens om slim om te gaan met energieopslag en -verbruik.

EG Interview IMG Ceyssens vs02
EG Interview IMG BESS vs02