E -Transitiespace - Project

De Europese Green deal, het Vlaams energie– en klimaatplan en de Limburgse green deal impliceren ook voor Limburg acties en ondersteuning richting klimaatneutraliteit in 2030. Dit omvat het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, het gebruik van duurzame energiebronnen en dus het verbeteren van de energie-efficiëntie van verwarmingssystemen. Er is een groeiende druk om verwarmingsinstallaties milieuvriendelijker te maken en beheren.
Doelstellingen
Uitdagingen en Oplossingen voor de Residentiële Renovatiemarkt
De residentiële renovatiemarkt staat voor grote uitdagingen, vooral als het gaat om het verduurzamen van woningen. Dit project richt zich op het verbeteren van kennis en advies voor professionals in deze sector. Het doel is om woningen energiezuiniger te maken. Hiervoor is het belangrijk dat professionals hun kennis vergroten en dat deze nieuwe kennis wordt opgenomen in de opleidingen van toekomstige vakmensen.
Energietransitie en Slimme Technologieën
De energietransitie brengt veel nieuwe technologieën en installaties met zich mee, vooral in de residentiële markt. Er is een groeiende vraag naar slimme oplossingen voor woningen, waarbij systemen voor thermische en elektrische energie met elkaar verbonden zijn. Dit helpt bij het opwekken en verbruiken van eigen energie. De diversiteit aan woningen en installaties maakt het voor installateurs een uitdaging om de beste oplossingen te vinden in een snel veranderende markt.
Kennis en Innovatie voor Installateurs
Installateurs hebben vaak alleen kennis van hun eigen vakgebied en zoeken zelf naar informatie, wat kan leiden tot onvolledige of commerciële informatie. Daarom is er behoefte aan een snelle en voortdurende leercurve. Ons E-transitiespace speelt in op deze behoefte door actuele en praktische kennis te bieden.
Investeringen en Onderzoek
Voor de renovatie van woningen in Vlaanderen tot 2050 wordt een investering van 150 miljard euro verwacht. Het is belangrijk om concrete acties te ontwikkelen die bijdragen aan deze doelstelling. Fundamenteel en wetenschappelijk onderzoek, zoals het Thoreaq-project van Energyville en Vito in Genk, is essentieel. Dit project analyseert en optimaliseert innovaties in de energiemarkt. Het E-transitiespace-project sluit hier logisch op aan door kennis op een laagdrempelige en praktijkgerichte manier te verspreiden. Dit helpt de sector om de ambitieuze klimaatdoelstellingen te behalen.
Conclusie
Het E-transitiespace-project vertaalt kennis op maat van installatiebedrijven en hun medewerkers, zowel nu als in de toekomst. Zo versterken we de hele keten en dragen we bij aan een duurzamere toekomst.
Heeft jouw bedrijf expertise in huis om van dit project een succes te maken?
Meld je dan snel aan via onderstaande knop!