Ministerieel Besluit moet correct toegepast worden: binnenhuis werken is wél toegelaten
Volgens het Ministerieel Besluit mag er vanaf maandag binnenshuis gewerkt worden, maar volgens het crisiscentrum niet. Bouwunie en UNIZO vragen om de wet correct toe te passen en binnenshuis werken toe te laten.
Vrijdagavond werd het Ministerieel Besluit gepubliceerd dat de voorwaarden van het exitplan benoemt. Daarin wordt bevestigd dat de bouwsector vanaf maandag 4 mei ook binnenshuis in bewoonde gebouwen terug aan de slag kan. Uiteraard moeten daarbij de veiligheidsmaatregelen die voorzien worden in de generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan, en de maatregelen die beschreven worden in het protocol van akkoord dat werd afgesloten tussen de sociale partners in de bouw, gerespecteerd worden. In de aangepaste versie van de FAQ, die het crisiscentrum zaterdag publiceerde, staat te lezen dat bouwwerken binnenshuis in bewoonde gebouwen toch niet zijn toegelaten. Bouwunie en UNIZO zijn niet te spreken over deze foutieve interpretatie en communicatie en vragen om een snelle rechtzetting.
Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie: “We zijn met stomheid geslagen. Dit is een klap in het gezicht van alle zelfstandigen en ondernemers in de bouw. Volgens het Ministerieel Besluit kan er binnenshuis gewerkt worden, maar volgens het crisiscentrum niet. Er is dus een wettelijke basis om te werken, maar de FAQ zorgt voor een andere interpretatie met een stortvloed aan vragen van ondernemers tot gevolg. De duidelijkheid die we vrijdag eindelijk dachten te hebben, wordt zaterdag onderuit gehaald. En maandag gaat de nieuwe wetgeving van kracht. Dit is onvoorstelbaar. De kmo’s en zelfstandigen in de bouw hebben zich volop klaargestoomd om maandag 4 mei hun activiteiten op een normaler niveau te hervatten, in het bijzonder bij het uitvoeren van werkzaamheden bij particuliere klanten.”
UNIZO steunt de vraag van Bouwunie voor een snelle oplossing voor de bouw. “Wat heeft het voor zin dat de Veiligheidsraad een week vooraf de datum bekendmaakt voor de heropstart van onze bedrijven, als het Ministerieel Besluit daarover gans die week op zich laat wachten en de inhoud ervan een dag later wordt tegengesproken door het crisiscentrum? Zo ga je niet om met onze ondernemers”, aldus Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO.
Tot en met 3 mei zijn werkzaamheden binnenshuis bij particulieren, op uitzondering van de dringende werkzaamheden, verboden. Dit was een zware klap voor de bouw, maar er kwam uiteindelijk licht aan het einde van de tunnel. Op 22 april klopten de interprofessionele sociale partners in de Groep van 10 de generieke gids af. Hierin staat vermeld dat wanneer men bij particulieren in hun bewoonde woning werkt, er duidelijk voorafgaande afspraken moeten gemaakt worden tussen de ondernemer en de klant. Op 24 april sluiten de werkgeversorganisaties, Confederatie Bouw, Fema en Bouwunie, samen met de algemene centrale ABVV een ontwerp van protocol van akkoord, geïnspireerd op die generieke gids van de Groep van 10. In dat protocol worden bijkomende veiligheids- en preventiemaatregelen naar voren geschoven om veilig bij particulieren in bewoonde gebouwen te kunnen werken, zoals het dragen van mondmaskers indien nodig en het vermijden van contact met de klant. Op 30 april wordt tenslotte het Ministerieel Besluit gepubliceerd dat stelt dat voor niet-essentiële activiteiten en sectoren er rekening moet worden gehouden met de preventiemaatregelen zoals opgenomen in de generieke gids, alsook diegene die op sectorniveau of bedrijfsniveau worden ingevoerd.
Jean-Pierre Waeytens: “Rekening houdend met al deze beslissingen heeft de bouwsector een duidelijke wettelijke basis om in bewoonde woningen en in gebruik zijnde gebouwen bouwwerkzaamheden uit te voeren. Meer nog, er is nergens een wettelijk verbod te bespeuren om deze werken niet te doen. Als men dan één dag na de publicatie van het MB en twee dagen voor de hervatting van de werken een FAQ vrijgeeft om het tegenovergestelde te beweren, dan is er sprake van pure willekeur en stellen we ons ernstige vragen bij de wettelijkheid hiervan.”
Bouwunie blijft haar leden aanraden om hun werkzaamheden bij particulieren in bewoonde woningen te hervatten vanaf 4 mei. Dit is de enige wettelijke en rechtsgeldige interpretatie van de regelgeving. De organisaties verzetten zich dan ook ten stelligste tegen elke inbreuk die zou kunnen vastgesteld worden gebaseerd op de FAQ eerder dan op het Ministerieel Besluit.
Jean-Pierre Waeytens: “We vragen met aandrang dat er duidelijkheid is tegen uiterlijk maandag 4 mei. De FAQ kan onmogelijk primeren op de wettelijke regels zoals opgenomen in het Ministerieel Besluit en moet worden aangepast. Niet alleen de bouwbedrijven, maar ook hun klanten en de leveranciers hebben recht op klaarheid en rechtszekerheid. Dit krijgen we niet uitgelegd aan de klant, die trouwens zelf vragende partij is om de werken te hervatten. De poetshulp komt al weken langs, maar de nieuwe keuken zou dus nog niet geplaatst mogen worden.”
Indien de overheid hierbij in gebreke blijft, zal Bouwunie onderzoeken op welke manier deze gaffel juridisch kan worden aangevochten.
Lees meer