A3Da064F 15D4 48F9 B65F C258208B1Fee
Nieuws

Actueel: Stijging interesten Betalingsachterstand bij handelstransacties en wettelijke interest zet zich verder door.

Waar wij u reeds in 2023 wezen op de aanzienlijke stijging van de interesten in toepassing van de wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties, alsook de wettelijk interestvoet dringt een actualisering zich op.


Bekijk alle artikels

1. Wetgevend kader ter herinnering

De Wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties creëerde voor ondernemingen een duidelijk en transparant kader met betrekking tot de interestvoet dewelke van toepassing is bij handelstransacties, d.w.z. transacties tussen ondernemingen of tussen ondernemingen en overheidsinstanties die leiden tot het leveren van goederen of het verrichten van diensten tegen vergoeding. Deze interestvoet geldt aldus niet in burgerlijke zaken.

Artikel 5 van voormelde wet bepaalt dat de minister van Financiën iedere wijziging van deze interestvoet meedeelt via een bericht in het Belgisch Staatsblad.

Op de website van de FOD Financiën kan op heden gelezen worden dat voor het eerste semester van 2024 de toepasselijke wettelijke rentevoet voor betalingsachterstand bij handelstransacties 12,5% zal bedragen.

Dit percentage is vooralsnog niet officieel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad doch verwacht wordt dit spoedig zal gebeuren.

Ook de wettelijke rentevoet voor het jaar 2024 stijgt verder door naar 5.75%, waar dit voorheen 5.25% was.

2. In concreto

In handelstransacties kan de schuldeiser van rechtswege en zonder ingebrekestelling nalatigheidsinterest aanrekenen wanneer de schuldenaar niet betaalt binnen de in het contract vastgestelde termijn of, indien geen termijn is vastgesteld, binnen de termijn die is vastgesteld in artikel 4 van de wet betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties. De interestvoet daarvoor wordt halfjaarlijks opnieuw vastgesteld.

Waar de toepasselijke interestvoet sinds het tweede semester van 2016 tot en met begin 2023 stabiel bleef op 8% per jaar werd deze begin 2023 opgetrokken tot 10.5% voor het eerste semester.

Uit de recent publicatie in het Belgische Staatblad blijkt dat voor wat betreft het eerste semester van 2024 de opwaartse lijn wordt verdergezet.

De interestvoet die van toepassing is in geval van betalingsachterstand bij handelstransacties werd immers bepaald op 12,5 % per jaar voor het eerste semester van 2024, aldus met ingang vanaf 01.01.2024.

Ingevolge deze recente stijging kan het bovendien lonen om de eigen algemene voorwaarden na te gaan. Het is immers een veel gebruikte praktijk om in de eigen algemene voorwaarden reeds te voorzien in een afwijkende interestvoet.

Waar deze in de recente jaren frequent op 10% werd bepaald is dit inmiddels achterhaald. Het actualiseren van uw algemene voorwaarden aan deze recente wijzigingen is dan ook raadzaam.

3. Besluit

In navolging van bovenstaande dient dan ook te worden besloten dat het laattijdig betalen van facturen zwaarder wordt gesanctioneerd. De interesten kunnen immers gestaag oplopen.

Bijkomend verdienen ook uw eigen algemene voorwaarden de nodige aandacht nu deze ingevolge de recente wijzigingen mogelijks achterhaald zijn.

Heeft u dienaangaande nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Dieter Torfs

Adlex Advocaten & Bemiddelaars

dieter.torfs@adlex.be