Ziekenhuis
Nieuws

ZNA Cadix ziekenhuis Antwerpen: 1500 radiatoren bieden warmtecomfort voor toekomstige gasten.

Een groot project zoals het ZNA Cadix ziekenhuis in Antwerpen met een totale vloeroppervlakte van 65.000 vierkante meter, een hoogte van 88 meter (19 verdiepingen), 385 bedden en 43 plaatsen in het dagziekenhuis en een ondergrondse parking van 42.000 vierkante meter vergt de expertise van een multidisciplinair bouwteam.

Bekijk alle artikels

Cegelec, onderdeel van Vinci Energies, nam deel aan de wedstrijd die werd uitgeschreven door ZNA, als partner in de THV Interbuild-MBG en werd de uitvoerder van de HVAC en elektrische technieken. Op deze manier waren ze vanaf het begin, in 2015, betrokken in het project. In samenspraak met de ontwerpers VK Architects & Engineers en Robbrecht en Daem architecten werkte Cegelec het technische HVAC-concept verder uit als een design & build project. Projectmanager Yves Hendrickx van Cegelec vertelt hoe dat in zijn werk ging.

Ra, ra, ra(diatoren)

Waarom wordt voor een project met ingewikkelde technieken gekozen voor een ‘simpele’ warmteoplossing als radiatoren? Het ontwerpteam verkoos radiatoren voor kamers of onderzoeksruimtes die gevoelig zijn aan wisselende temperaturen. Een radiator is vrij eenvoudig individueel te regelen en dat draagt bij aan het comfort van de tijdelijke bewoners. In het ziekenhuis is per radiator in iedere ruimte een thermostaatknop voorzien met anti-diefstal beveiliging. Deze is begrensd naar maximale temperatuur, met de mogelijkheid om de temperatuur naar wens te verlagen. “Een ander voordeel is dat je de radiator onder het raam kan plaatsen waar de koude binnen komt. Je kan dus heel gericht de temperatuur bepalen en onder controle krijgen. Daar bovenop is de radiator ook vanuit financieel oogpunt een goede oplossing” zegt Yves.

Afbeelding1

Radson Parada plint radiatoren in de ziekenhuisgangen

Er werden ongeveer 1500 Radson radiatoren geplaatst, waarvan een 500 tal vlakke E.Flow Parada radiatoren en een 1000 tal vlakke Parada plint radiatoren. Christophe Raes, Account Manager Projecten bij Radson voegt toe “dat er de laatste jaren door studiebureaus opnieuw steeds meer voor radiatoren wordt gekozen in ziekenhuizen. Het is een compact en snel reagerend verwarmingselement dat zeer goed inspeelt op de interne en externe variabele factoren. Denk maar aan de zon, die ondanks de zonneweringen zijn invloed heeft op de binnentemperatuur, alsook de gebruikte apparatuur in de kamers of onderzoeksruimtes en de vaak wisselende bezetting van aantal mensen in de kamers.”

Twee vliegen in één klap

Er werd specifiek gekozen voor lage radiatoren aan de buitengevel onder het raam. De radiatoren in de gangen die op de patio uitkomen zijn op Radson designvoeten gemonteerd. “We zijn heel blij dat we met de designvoeten zijn gaan werken” stelt Yves. “Het is namelijk niet zo eenvoudig in een ziekenhuis met linovloeren om alles mooi gelijk en weggewerkt te krijgen. Er werden 3000 boorgaten in 3D uitgetekend voor de aanvoer en retourleidingen, en dat enkel voor de radiatoren! Het initiatief voor de keuze van de designvoeten lag bij Radson en onze sitemanager Carlo Napolitano en is positief ervaren in het project.” Het voordeel is tweeledig, zowel visueel als qua installatiegemak in een project met heel veel technieken. De radiator lijkt zonder buizen te zijn neergezet. Het zorgt voor een mooi en proper eindresultaat en kan daarbovenop tegen een stootje. Christophe voegt toe dat “de designvoeten door onze R&D een aantal jaren geleden ontwikkeld werden op vraag van architecten en studiebureaus.”

We naderen het einde van het project voor het luik technieken. Mechanisch is Cegelec de laatste zaken aan het finaliseren en hydraulisch is alles voor 99 procent klaar. “We zijn nu vooral bezig met het testen van de installatie en de afregeling. In de periode van januari tot juni 2021 volgen doorgedreven testen over alle technieken heen” besluit Yves.