Be Pi Sup Usystem Roof Ds Mineral Poperinge Web 20
Nieuws

De 5 grootste uitdagingen voor aannemers bij het isoleren.

Ervaren vakmannen brengen zelfs de moeilijkste isolatieprojecten tot een goed einde. Dat neemt niet weg dat ook zij soms te maken krijgen met bepaalde uitdagingen tijdens het isoleren. Dit is de top 5, met telkens de nodige tips om deze hindernissen succesvol te overwinnen.

1. Ik ben slechts een deel van het geheel

In isolatieprojecten is vooral het totaalplaatje van tel. Een perfect geïsoleerde vloer levert een mooie bijdrage aan de gekende energielabels, maar is lang niet voldoende. Wanneer de warmtedoorgangscoëfficiënt van het dak of de buitenmuren ondermaats blijkt, kan er nooit sprake zijn van een goede eindscore.

Bij een renovatie zijn doorgaans meerdere aannemers betrokken. Wat impliceert dat je deels afhankelijk bent van je concullega’s, en natuurlijk van het ontwerp en het lastenboek van de architect. Precies daarom is communicatie tussen de verschillende actoren zo belangrijk, net als een geëngageerde samenwerking. Vele handen maken licht werk. En vele samenwerkende handen creëren een solide geheel.

Wie streeft naar een geslaagd project, weet ook dat enkel isoleren niet volstaat. Zo heeft een woning ook nood aan kwalitatieve verwarmingstechnieken. En wat dan gedacht van ‘het ultieme bouwtrio’? De factor isolatie vormt daar een cruciaal onderdeel van, maar luchtdichtheid en ventilatie verdienen ook aandacht. Denk bijvoorbeeld aan de treffende metafoor die Hendrik Snauwaert (Isolteam) liet optekenen in onze isolatiegids. “Zelfs met een wollen trui aan kan je kou lijden door de wind. Ook een perfecte isolatieschil heeft bescherming nodig.”

à TIP: Zorg voor een goed draaiend geheel door samenwerking hoog in het vaandel te dragen en het ultieme bouwtrio in acht te nemen.

2. Kleine fouten, grote gevolgen

Een klein foutje is nooit uitgesloten in een isolatieproject. Meestal blijft de schade beperkt of is het mogelijk om het mankement weg te werken, maar soms is de impact groot. Eén koudebrug door een onoplettendheid tijdens de uitvoering kan bijvoorbeeld aanzienlijke gevolgen hebben, zoals geurhinder door condensatie.

Het is aan jou als aannemer om een intacte en bovendien luchtdichte isolatieschil te creëren, zonder structurele onderbrekingen en slecht geïsoleerde naden. Een perfecte afwerking is onmisbaar. Accessoires als tape en montageschuim kunnen je een handje helpen. Nog vroeger in het proces is de productkeuze van essentieel belang. Zo is de foutenmarge een pak kleiner wanneer je werkt met isolatieplaten die beschikken over een betrouwbaar tand- en groefsysteem.

à TIP: Vermijd kleine fouten en hun soms grote gevolgen door vooraf de juiste keuzes te maken, nauwgezet te werken en de juiste accessoires in te zetten.

3. Isoleren is mensenwerk

Bij een renovatie loop je onvermijdelijk af en toe een pittige hindernis tegen het lijf. Een vloer vol leidingen, een muur met talloze hoekjes en kantjes, een volkomen rot dak, … Het is geen sinecure om elke uitdaging perfect aan te pakken. Zelfs de meest ervaren aannemers zijn tenslotte geen robots.

Wel is het mogelijk om gebruik te maken van hulpmiddelen. Met de juiste tools, denk maar aan een PU-pistool, isoleer je zelfs de meest gedetailleerde muren zonder problemen. En wie regelmatig een opleiding volgt rond bepaalde nieuwe technieken of producten, wordt steeds beter in z’n vak.

De menselijke factor is trouwens evenzeer aanwezig in de voorbereidende fase van een project. Ook architecten of de eigenaars van een woning maken keuzes. En dat kan zorgen voor implicaties in een later stadium, bijvoorbeeld tijdens de uitvoering. Gelukkig kan je die beslissingen vaak bijsturen als aannemer en je expertise laten gelden om een optimaal resultaat te creëren.

à TIP: Vergeet nooit dat mensen geen robots zijn, school jezelf regelmatig bij en gebruik de nodige hulpmiddelen om telkens het meest optimale resultaat te boeken.

4. Het weer

Het durft al eens te regenen in België. Een open deur, maar wel een stevige uitdaging bij het isoleren. Zelfs wanneer je de werkzaamheden aan een dak of aan de buitenzijde van de muren goed inplant, nemen ze toch enkele dagen in beslag. En een plensbui komt soms onverwacht opzetten. Verschillende isolatiematerialen stoten water af, maar ideaal is het allerminst.

Naast het opstellen van een goede planning is het zaak om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen en het gebouw adequaat af te dekken. Nat isolatiemateriaal laat je steeds goed drogen vooraleer het te gebruiken. Voorts is het aangewezen om producten te hanteren die garant staan voor een snelle plaatsing. Denk voor het isoleren van een hellend dak bijvoorbeeld aan all-in-one dakelementen.

à TIP: Houd de weersvoorspellingen in de gaten, plan de werken doordacht in, kies de juiste materialen uit en tref de nodige voorzorgsmaatregelen.

5. Energielabel A halen

In het kader van isoleren en renoveren leeft vandaag ‘de weg naar 2050’. De ambities op vlak van energiezuinigheid zijn groot. De vooropgestelde objectieven vragen een doordacht langetermijnperspectief. Hoewel het een uitdagende taak is, kan je als aannemer die ruimere blik bieden.

Voor de klant is het namelijk niet eenvoudig om het juiste evenwicht te vinden. Welke stappen zetten we best nu al? Waarmee kunnen we nog wachten, zonder later helemaal opnieuw te moeten beginnen? Ook het financiële plaatje speelt hierbij een rol. Mensen altijd goed informeren over renovatiepremies en hen de nodige documenten bezorgen om zo’n overheidsstimulans aan te vragen, is dan ook de boodschap.

à TIP: Sta je klanten maximaal bij door steeds te focussen op de lange termijn en mee te denken over vraagstukken rond het budget.


Bekijk alle artikels