Climatrix
Nieuws

Climatrix installeert vloerverwarming in kerk in Holsbeek .

In de Sint-Pieterskerk in Sint-Pieters-Rode (Holsbeek) zullen bezoekers nooit meer koude voeten hebben dankzij een gloednieuw vloerverwarmingssysteem. Het begon allemaal met plannen om een zeldzaam orgel dat in de kerk staat te restaureren, want om het orgel in optimale conditie te houden na de renovatie mogen er geen al te hoge temperatuurschommelingen in de kerk zijn.

Bekijk alle artikels

In het verleden werd de kerk verwarmd met luchtverwarming, maar dit zorgt voor een te snelle opwarming met warme lucht die boven blijft hangen, waar het orgel zich bevindt. Geen ideale situatie dus. Het beste alternatief was vloerverwarming, omdat dit voor een constante temperatuur zorgt en de warmte van de vloer komt. Niet alleen fijn voor het orgel, maar ook een aangename ervaring voor bezoekers van de kerk. Dit betekende wel dat er een nieuwe vloer geplaatst werd, omdat de vloerverwarmingsbuizen op de oude vloer geïnstalleerd werden. Maar een kerk verwarmen met vloerverwarming is geen alledaags project omdat de ruimte veel hoger is. Dit betekent dat er voldoende vermogen moet zijn om het warm te krijgen.

Om dit op een duurzame manier te doen, komen er voor de bestaande glas-in-lood ramen aan de buitenkant nog voorzetramen die voor extra isolatie zullen zorgen. De kerk stapt op die manier de 21ste eeuw in met een hoogtechnologisch verwarmingssysteem dat met een app vanop afstand bediend kan worden. Ook de kerkklokken kunnen vanop afstand digitaal bediend worden. Dit alles kan simpelweg dankzij een internetverbinding in de kerk.