Soprema Spadesteek
Nieuws

BOUW NIEUWE GENERATIE REYCLAGEFABRIEK VOOR BITUMEN OFFICIEEL VAN START.

Soprema, wereldwijde expert in waterdichting en isolatie, investeert in een nieuwe recyclagefabriek op Belgische bodem. In Grobbendonk is officieel gestart met de bouw van een gloednieuw industrieel complex. Centraal daarin staat de ZLOOP, een unieke recyclinginstallatie voor bitumen. Met dit circulair bouwproject gaat een investering van meer dan 30 miljoen euro én een primeur uit eigen huis gepaard.

Bekijk alle artikels

Tweede duurzame miljoeneninvestering op korte tijd

Op het industrieterrein Tongeren-Oost vind je sinds 2020 de duurzame en emissievrije isolatiefabriek van Soprema terug, uitgerust met een recyclageunit voor EPS/XPS. Vandaag investeert Soprema opnieuw in een recyclagefabriek op Belgische bodem. Deze keer gaat het om een nieuw gebouwencomplex op de bestaande site van Soprema in Grobbendonk, waar onder meer de recyclage-unit ZLOOP zal worden ondergebracht.

“De ZLOOP is een >span class="NormalTextRun SCXW144540225 BCX8" data-ccp-charstyle="normaltextrun"> recycleren van bitumineus snij- en sloopafval, beter bekend als roofing”, legt Managing Director Marc Geerts uit. “We geven gebruikt bitumen op deze manier een tweede leven als nieuw hoogwaardig bitumen, en dat hier op onze Belgische productiesite. Soprema zet hiermee de toon op vlak van circulariteit in de bouwsector.”

30 miljoen euro, meer dan 6.000 ton afval per jaar

In totaal gaat het om een investering van meer dan 30 miljoen euro. Hiervan wordt het innovatieve ZLOOP-onderdeel voor 30% medegefinancierd door de Europese Unie (RRF) in het kader van het ‘Vlaamse veerkracht’-project.

Marc Geerts benadrukt het unieke karakter van deze investering. “De ontwikkeling van deze hoogtechnologische industriële eenheid voor het recycleren van bitumineus afval op grote schaal is zonder gelijke in zijn soort. De installatie heeft namelijk een capaciteit van minimaal 6.000 ton per jaar en beoogt een maximale circulariteit.”

“Het resultaat van het recyclingproces is een hoogwaardige grondstof voor de productie van nieuwe bitumineuze waterdichtingsmembranen. Een werkelijk circulair procedé waarbij zoveel mogelijk bitumen op een splinternieuw dak terechtkomt en de rest wordt verwerkt tot hernieuwde grondstoffen. De ZLOOP bevestigt de speerpuntpositie van Soprema als marktleider in waterdichting en isolatie. Let’s go to zero!”