Defrancq1
Nieuws

Derbigum beloont distributiepunten die meewerken bij het inzamelen van snijresten.

Derbigum, de Belgische fabrikant van bitumen dakbanen, lanceerde enkele jaren terug “No Roof To Waste”, een initiatief om bij te dragen aan circulair bouwen met verminderde CO2 uitstoot ten voordele van mens en milieu.

Bekijk alle artikels

Duurzaam handelen is een must want onze grondstoffen zijn niet oneindig. Iedereen moet hier zijn verantwoordelijkheid in nemen, ook Derbigum. Met het No Roof To Waste-programma kiest Derbigum zeer bewust voor een ecologisch en maatschappelijk engagement. Een engagement waar iedereen voordeel uit haalt, de mens en het milieu.

Het No Roof To Waste programma werd destijds opgebouwd uit twee pijlers:
1. Focus op recyclage
2. Een plat dak is meer dan alleen een dak

1. Focus op recyclage

Onder het motto “Wij verzamelen onze snijresten, jij toch ook?” zet Derbigum de dakdekkers aan om mee in het recyclage-verhaal te stappen en hun bitumen snijresten te verzamelen.

Derbigum recycleert al jaren productieresten uit de fabriek in zijn eigen recyclage-afdeling. Daarnaast worden ook snijresten opgehaald op bouwwerven en wordt er, in samenwerking met sloopbedrijven, oude dakbedekking van industriële gebouwen opgehaald.

Recycleren doe je samen

Dakdekkers maken gebruik van een Derbigum mini Big Bag om hun snijresten te verzamelen. Zij kunnen deze mini Big Bag deponeren bij verschillende distributiepunten in België. Deze Derbigum distributeurs met een inzamelpunt worden nu beloond ! Want ook zij nemen hun circulaire verantwoordelijkheid. De eerste NRTW-awards werden ondertussen uitgereikt. Het is de bedoeling om elk kwartaal enkele winnaars in de bloemetjes te zetten.

In Wallonië ontving Gobert Matériaux uit Montignies-sur-Sambre alvast de award. In Vlaanderen ontvingen Defrancq Evergem en Apok Herentals een award. Zij werden beloond vanwege de sterkste groei van het aantal ingezamelde Big Bags in de afgelopen vier jaar. En ze ontvingen niet alleen de award, maar het personeel werd getrakteerd op een winter barbecue of friet.

Voor elke distributeur die nog geen inzamelpunt is: geen nood! Neem nu contact op met Derbigum via: https://derbigum.be/nl/contact...

2. Een plat dak is meer dan alleen een dak

No Roof To Waste betekent ook meer doen met een plat dak. De beschikbare ruimte wordt steeds kleiner en is meer en meer onderworpen aan strenge regels. Een plat dak ook nuttig gebruiken is dus een slimme zet. Met deze boodschap richt Derbigum zich tot gebouweigenaars, architecten en voorschrijvers zodat zij beter en bewuster de reflex hebben om een plat dak ook een nuttige bestemming te geven.

Hoe een plat dak nuttig gebruiken ?

  • Als extra leefruimte. Denk maar aan een terras of een dak dat gedeeltelijk terras en gedeeltelijk daktuin is.
  • Als buffer voor regenwater. Een daktuin of groendak vertraagt het afvloeien van regenwater. Een eenvoudige manier om bij hevige regenval wateroverlast te voorkomen. Er bestaan ook afvoersystemen die speciaal ontworpen zijn om een deel van het regenwater op het dak te bufferen of zelfs op te slaan.
  • Als recreatieplaats. Dit is iets minder van toepassing voor kleine daken, maar er zijn al platte daken uitgevoerd waarop een basketbalterrein, een (klein) golfterrein, een skipiste of zelfs een heus voetbalveld aangelegd werden.
  • Als extra opbrengst. Duurzame energie wint nog altijd aan belang. Zonnepanelen zijn dus nog steeds een goede investering.

Voor elk van deze daktypes (en zelfs nog veel meer) heeft Derbigum een geschikte dakbaan. De unieke samenstelling, de hoge weerstand en de specifieke afwerkingen aan de bovenzijde van de dakbanen zorgen ervoor dat een Derbigum-dakbaan steeds de beste keuze is. Bovendien kunnen Derbigum-plaatsers rekenen op de technische ondersteuning en opleiding van de fabrikant.

No Roof To Waste gaat verder dan enkel het inzamelen van snijresten of oude bitumineuze dakbanen, en het recycleren ervan. Het is een hele bewustwording voor ons, voor de dakdekker, voor de klant, voor de architect, voor de handelaar.

Ontdek hoe Derbigum dakmembranen recycleert én hoe ze functioneel ingezet worden via : https://norooftowaste.be/

Nrtw
Defrancq2