Adobe Stock 327291900
Nieuws

Drones in dienst van de bouw en... van de veiligheid.

Het professionele gebruik van drones is in volle opkomst. Ze zijn in staat om foto's en video's te maken, maar ook om te surveilleren of te meten, en ze wekken steeds meer enthousiasme op. Dankzij hun potentieel hebben ze hun plaats gevonden in de professionele wereld, vooral in de bouwsector.

Bekijk alle artikels

Een aannemer kan tot in detail kan inzoomen op een bouwvallig gebouw om de risico’s in te schatten voor hij het afbreekt. Gewoon met de hulp van een drone. Handig? Zeker en vast, maar er zijn nog heel wat andere toepassingen vandaag mogelijk met dit toestel: cartografie, aanleg van wegen, bouwplaatsen, logistiek, evaluatie van volumes … Voor de bouwsector is de drone een tool met een groot potentieel. Het kan aanzienlijke tijds- en kostenbesparingen opleveren.

Een niet te verwaarlozen bijkomend voordeel is dat de drone kan bijdragen aan het verhogen van de veiligheid in de bouwactiviteiten. Diverse toepassingen zijn al beschikbaar voor aannemers: inspecties van daken, turbines en zonnepanelen, metingen nemen op moeilijk bereikbare terreinen, logistiek en bewaking van bouwplaatsen, toegang tot gevaarlijke of moeilijk bereikbare locaties...

Welke risico's moet u verzekeren wanneer u een drone gebruikt?

De risico's verbonden aan het gebruik van een drone zijn voornamelijk van twee soorten: schade aan de drone zelf en de schade die u kunt veroorzaken aan anderen wanneer u deze gebruikt.

In dit verband vereist de regelgeving dat professionele dronegebruikers verzekerd zijn met een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering die de aansprakelijkheid van de gebruiker (of exploitant) dekt voor eventuele schade aan derden tijdens de vlucht van de drone. Controleer daarom bij uw verzekeraar of het mogelijk is om de dekking van uw B.A. Uitbating uit te breiden naar schade veroorzaakt aan derden door een drone, die wordt gebruikt in het kader van uw verzekerde professionele activiteit.

Er zijn verzekeringsoplossingen, zoals de dekking in machinebreuk, om de drone te verzekeren in geval van materiële schade.

Controleer ten slotte altijd bij uw verzekeraar wat de exacte omvang is van de dekking die wordt geboden door de verzekeringspolis, wat de beperkingen of uitsluitingen zijn en neem kennis van het Informatiedocument en de algemene voorwaarden.

Meer informatie op https://www.federale.be/nl/bou....