Aalberts Afbeelding4
Nieuws

De FlexTherm Eco - Compacte en efficiënte thermische opslag met Aalberts hydronic flow control (Flamco/Comap).

De compacte thermische batterij van Flamco is op de markt en beschikbaar. Het vierkante voorraadvat met fase overgangmaterialen (PCM) is vanaf nu te verkrijgen.

Bekijk alle artikels

Met de thermische batterij voor kraanwater kan vanuit de keukenkast genoeg kraanwater voor een compleet gezin geleverd worden. Er lopen al meerdere pilots met de techniek en zijn al de nodige projecten in de pen. De techniek mikt vooral op de corporatie en projectenmarkt, nieuwbouw en renovatie, maar is ook toepasbaar voor individuele huishoudens.

Zouten in plaats van water
De FlexTherm Eco is een innovatieve ‘boiler’ die geen gebruik maakt van water als opslagmedium, maar anorganisch zout als PCM. Dat zout wordt via een elektrische spiraal tot 70 °C opgewarmd. Bij die temperatuur is het zout helemaal vloeibaar. Bij een een kraanwater vraag koelt het zout weer af en geeft het de energie af aan met water gevulde wisselaars, die kraanwater leveren. De middelste van de drie versies van de batterij kan hiermee 12,5 liter warm water per minuut leveren. Dat is vergelijkbaar met een CW5 toestel. In totaal kan de 6E-versie 170 liter warm water leveren, genoeg voor een gemiddeld gezin. De eerste concepten waren afgelopen jaar al op heel wat vakbeurzen te zien.

Aalberts Afbeelding2

Drie modellen

De thermische batterij voor kraanwater komt in drie modellen: de 3E, de 6E en de 9E; alle drie met CW5 vermogen, maar dus met verschillende opslagcapaciteiten. Grote voordeel ten opzichte van traditionele buffervaten is het formaat. De vierkante FlexTherm Eco (6E: 37x57x65 cm) past in een keukenkastje, en hoeft niet per sé op zolder of in de kelder worden geplaatst. De batterij kan in 2,5 uur volledig opgeladen worden en heeft enkel een water en een 230V elektra-aansluiting.

Aalberts Afbeelding3

Overschot zonnestroom
De thermische batterij, zoals Flamco de zoutboiler noemt, is met name interessant voor projecten waarbij een overschot aan duurzaam opgewekte zonnestroom moet worden opgeslagen. Zeker wanneer de salderingsregeling verdwijnt, zouden veel zonnestroominstallaties hun voordeel verliezen omdat de energie niet opgeslagen of teruggeleverd kan worden. Door het vat met een warmtepomp te combineren, kan deze enkel worden ingezet voor ruimteverwarming, en dat komt het rendement ten goede. Het vat kan, net als andere slimme boilers, straks ook slim gebruik maken van fluctuerende energietarieven. Flamco werkt nog aan een regeling hiervoor.

Flamco mikt zowel op nieuwbouw als renovatie, waarbij de focus op de projectenmarkt ligt. Zo is er veel belangstelling vanuit woningbouwcorporaties en ontwikkelaars. De toestellen kunnen ook geschakeld kunnen worden, zodat nog grotere tapwatercapaciteiten kunnen worden geleverd. Omdat het apparaat PCM’s bevat komt het in aanmerking voor de energie investeringsaftrek (EIA).

Prijs
De FlexTherm Eco heeft de Best Innovation Award 2019 in Nederland gewonnen. De jury noemt het toestel niet alleen zeer innovatief maar ook ultracompact en met ontwikkelingspotentieel voor de toekomst. De nieuwe branche-onderscheiding is vorig jaar ingesteld om oplossingen die de energietransitie vergt te stimuleren.