Nb Kw Vandersanden
Nieuws

Baksteenproducent Vandersanden neemt eerste eigen windturbine officieel in gebruik.

Baksteenproducent Vandersanden heeft op 2 december jl. zijn eerste eigen windturbine officieel in gebruik genomen op zijn site in Lanklaar.

Bekijk alle artikels

Daarmee bouwt het familiebedrijf verder aan een groene toekomst. De afgelopen jaren investeerde Vandersanden namelijk al in onder andere zonnepanelen en het gebruik van warmtekrachtkoppeling om warmte en elektriciteit op te wekken. Deze windturbine past binnen de duurzaamheidsstrategie van Vandersanden. De burgemeester van Lanklaar Sofie Vandeweerd (Open-Vld), Raf Jansen (COO bij Vandersanden) en Wim Thewissen (Group Manager Sustainability bij Vandersanden) waren aanwezig bij deze officiële ingebruikname.

Vandersanden koos voor zijn windturbine een type met minimale geluidsbelasting. Daarnaast wordt de installatie uitgerust met een meetsysteem om de impact van de slagschaduw op elke afzonderlijke gevel te meten en te beperken tot een maximum van acht uur per jaar en dertig minuten per dag.

De windturbine zal jaarlijks 10.000 MWh energie leveren. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van ongeveer 2.000 gezinnen. Ruim 50 procent van die opgewekte energie zal ingezet worden voor de activiteiten van Vandersanden op zijn site in Lanklaar. Het resterende gedeelte wordt als groene elektriciteit op het net aangeboden