Derbigum 2020 07 03 17 52 59
Nieuws

Sportievelingen komen aan hun trekken op Decathlon-dak in Charleroi.

Sporten kan voortaan ook op het dak van de nieuwe Decathlon in Charleroi! Sinds enkele maanden hebben de liefhebbers van padel een nieuwe site om hun favoriete sport te beoefenen. Ook voetballers kunnen een balletje trappen op de nogal ongewone plek. Voor de waterdichting van het dak werd een beroep gedaan op Derbigum®.

Bekijk alle artikels

Sportfanaten uit Charleroi en omstreken zullen heel tevreden zijn. Met zijn 6.000 vierkante meter behoort de Decathlon van Charleroi, die in december 2019 zijn deuren opende, tot de grootste winkels van de Franse groep in België. Bovendien werden op het dak van de nieuwe Decathlon maar liefst vijf padelvelden en vijf voetbalvelden aangelegd. Ondertussen maken wekelijks 1500 à 2000 bezoekers gebruik van de sportterreinen. Dit unieke project in België onthult de creatie van een echte openbare ruimte met sportvelden rond het gebouw, maar ook op het dak.

Hoge albedo
Het Decathlon-complex heeft verschillende ecologische troeven. De isolatie verkleint het warmteverlies, het regenwater wordt gerecupereerd voor de toiletten en er komen ook zonnepanelen op het dak. Overigens zorgt de kleur van het dak voor een albedo (weerkaastingsvermogen) die hoger ligt in vergelijking met een conventioneel bitumineus dak. Hierdoor vermindert de warmte op het dak. Op grote schaal zou dit kunnen bijdragen aan de warmtereductie in steden. Ten slotte was de site onderworpen aan de BREEAM-certificering (Building Research Establishment Environmental Assessment Method; een duurzaamheidskeurmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen met minimale milieu-impact).

Decathlon streeft er namelijk naar om de ecologische voetafdruk van zijn gebouwen zoveel mogelijk te verkleinen, zowel tijdens de bouwfase als tijdens de exploitatie. De Franse groep gaat voor deze aanpak omdat ze ervan overtuigd is dat het klimaat een grote uitdaging vormt en dat er een voorbeeld kan worden gesteld.

“Derbigum biedt referentieproducten aan”
Het project telde heel wat uitdagingen. De structuur van het dak diende serieus verzwaard te worden voor de extra belasting. Betonnen sokkels moesten geplaatst worden om de omheining van de velden te ondersteunen. Dit zorgde ook voor uitdagingen voor het aanwerken van de dakdichting. Tevens moest het geheel voldoende vlak zijn zodat de terreinen goed bespeelbaar zouden zijn.

De waterdichting van het Decathlon-dak werd mede mogelijk gemaakt door Derbigum®. Op de ondergrond in beton werd de bitumineuze koude aanhechtingsvernis Derbiprimer S aangebracht. Vervolgens werd een Derbicoat HP-dampscherm gelast. Op het dampscherm kwam een thermische isolatieplaat van 120 mm te liggen. Daarbovenop werd de zelfklevende onderlaag Derbicoat HP SKT aangebracht. Uiteindelijk werd het dak afgewerkt met de eindlaag Derbigum SP FR, die gelast werd.

Verder moesten de vloeibare kunststoffen op basis van PMMA (polymethylmethacrylaat) van producent Triflex zorgen voor de waterdichting van de technische doorgangen door het dak en van de vele voetstukken die nodig zijn voor de metalen constructies van de sportvelden.

Architect Etienne Frankart van architectenbureau “Atelier de l’Arbre d’Or” is duidelijk in zijn uitleg over de keuze voor Derbigum®. “In de wereld van de bouw bieden sommige bedrijven referentieproducten aan die zich al vele jaren hebben bewezen op het gebied van efficiëntie, prestaties en duurzaamheid. In het Atelier de l'Arbre d'Or stellen we een bepaald type membraan voor op basis van de samenstelling, de rol van het dak en bepaalde uitvoeringsmoeilijkheden. Voor de Decathlon-winkel in Charleroi hebben we, rekening houdend met de complexiteit van deze verschillende criteria, gekozen voor de installatie van een meerlaags waterdichtingsmembraan van Derbigum.”

Het Decathlon-ontwerp kadert ook perfect in het “No Roof To Waste”-programma van Derbigum. De beschikbare ruimte wordt steeds kleiner en is meer en meer onderhevig aan strenge regels. Een plat dak nuttig gebruiken is dus een slimme zet. De pijler in het programma “Een plat dak is meer dan alleen een dak” is de architect en Decathlon duidelijk ter ore gekomen.