D
DS
T
M
Ga terug naar het overzicht

BOUWUNIE Limburg waarschuwt: isoleren wordt aanzienlijk duurder!

BOUWUNIE Limburg waarschuwt: isoleren wordt aanzienlijk duurder!

De doelstelling van het Energierenovatieprogramma 2020 is duidelijk: in het jaar 2020 mogen er in het Vlaams Gewest geen energieverslindende huizen meer zijn. Dit is de ambitieuze doelstelling die de Vlaamse overheid destijds heeft vooropgesteld in het Energierenovatieprogramma 2020. De Vlaamse verbouwer heeft dus nog exact 3 jaar om energieverstandige maatregelen te treffen.

Isoleren is één van de eerste stappen die leiden naar een energiezuinigere woning. In dat kader zijn isolatiepanelen zonder twijfel één van de meest gekende en gebruikte vormen van isolatie. Door je woning juist te isoleren spaar je niet alleen een pak geld uit op je energiefactuur maar verhoog je ook het wooncomfort aanzienlijk.

Isolatiematerialen gebaseerd op polyerethaan, zoals o.a. PIR-platen hebben een hoge isolerende waarde en zijn wat betreft dikte beperkt vergeleken met andere meer traditionale isolatiematerialen. Zij kunnen bovendien goed tegen vocht. In de wereld van isolatiemateriaal heeft polyerethaan immers een marktaandeel van meer dan 90% in de isolatie van platte daken, spouwmuren en vloeren. Het kunststofisolatie materiaal wordt gemaakt opbasis van olie en hergebruikte(bio)grondstoffen. En laathet nu net op deze markt zijn dat devandaag een schaarste blijkt te zijn. Met de nodigeprijsstijgingen en stockbreuken tot gevolg.

Davy Maesen, directeur van BOUWUNIE Limburg: “We krijgen verontrustende berichtgevingen van isolatieleveranciers. Heel veel leveranciers van isoloatieplaten (PIR) rekenen per 1 april al een prijsstijging van gemiddeld 7 % à 8% door. Een tweede prijsstijging laat echter niet lang op zich wachten. Met ingang van 10 april zal er opnieuw een prijsstijging van gemiddeld 7% worden doorgevoerd met als reden “schaarste”. En vanaf midden mei wordt een derde prijsstijging van 9% verwacht. Kortom een prijsstijging van gemiddel 25% op 2 maanden tijd. Een minderheid van de fabrikanten kiest er dan weer voor om een stockbreuk in te roepen, hetgeen voor een gemiddelde vertraging van meer dan 10 dagen in de bevoorrading van werven zorgt. In het extreme geval kan dit wel eens ervoor zorgen dat werven komen stil te vallen”.

Leon Peters, voorzitter van BOUWUNIE Limburg: “Isoleren wordt duurder dat is zeker. Voor iemand die zijn dakisolatie (PIR-plaat van 16 cm dikte) heeft besteld begin dit jaar betekent dit voor een dak met een oppervlakte van 200 m2  een meerkost van gemiddeld 750 euro aan materiaal! Ook andere isolatiematerialen (niet gebaseerd op polyerethaan) zullen wellicht deze prijsstijging volgen, uiteraard niet in dezelfde mate. Wellicht zullen hierdoor andere isolatiematerialen terug in opmars geraken met de nodige wijzigingen in opbouw en constructie tot gevolg. Conclusie van dit hele verhaal is dat de aannemer de dupe is. Fabrikanten en leveranciers rekenen deze prijsstijgingen op hun beurt door aan de aannemer. Maar de aannemer zelf kan dit vaak niet zomaar doorrekenen. Voor heel wat projecten zijn  de prijzen voor isolatiemateriaal reeds vastgeklikt. Als aannemers is het dus niet evident om deze prijsstijgingen zomaar door te rekenen aan de eindklant!”

Davy Maesen: “Voor contracten die al ondertekend of afgesloten zijn, kan een aannemer dus niets doen en moet hij rekenen op de “goodwill “van de klant. Voor toekomstige overeenkomsten zou de aannemer kunnen werken met bijvoorbeeld een dagprijs. De algemene invoering van een dagprijs inzake isolatiemateriaal is dan wel onontbeerlijk”.