D
DS
T
M
Ga terug naar het overzicht

Bouwbarometer in zonnige herfststemming

27-10-2017
Bouwbarometer in zonnige herfststemming

De Limburgse bouwbarometer stijgt fors. Met 100,3 scoort hij 2,2 punten beter dan in het tweede kwartaal van dit jaar. De gezonde grens van 100,0 waarop pessimisten en optimisten elkaar in evenwicht houden, is overschreden. Dat deed hij in het eerste kwartaal ook. En dat was lang geleden. Van 2008 om precies te zijn (met een kleine opflakkering midden 2009). Dat is dus positief nieuws.

Vooral het werkvolume blijft goed zitten. 45% van de ondervraagde Limburgse bouwondernemers zegt nu meer werk te hebben dan voor de zomer. 27% verwacht een (verdere) verbetering in de eerstvolgende maanden.

Andere positieve evoluties zien we bij de rendabiliteit: 82% spreekt van een stabilisatie of verbetering. En bij de beoordeling van het personeelsbestand: 14% heeft aangeworven, 9% werkt met minder werknemers.

Ook de tevredenheid is serieus toegenomen. Zowel met het eigen bedrijf – een parameter die trouwens altijd goed scoort – als – en dat is nieuw! – met de economie in het algemeen.

De concurrentie blijft ondertussen scherp. Vooral van en met buitenlanders en schijnzelfstandigen. Hierin zit niet direct verbetering. 32% zegt dat deze alleen maar vergroot.

Ook het aantal slechte betalers blijft te hoog. 27% heeft daar meer last van.

Dit zijn meteen de enige twee negatieve parameters. De anderen scoren beter waardoor de balans naar de positieve kant overhelt.